Expo ‘Van Kool tot Kunst’: Jongeren brengen migratieverhaal tot leven door kunst

Ter ere van de 100-jarige herdenking van de opening van de mijn van Waterschei tonen meer dan dertig kunstenaars deze maand hun talenten tijdens de Expo ‘Van Kool tot Kunst’ in het Thor Park in Genk. De kunstenaars leggen elk op hun eigen manier een verband tussen kunst, het mijnverleden en migratie. Ook de kinderen en jongeren van het jeugdopbouwwerk in Landen en Lanaken laten hun talenten zien!

“Zelf ben ik een kind van de migratie”, getuigt onze jeugdopbouwwerker Francesco Muroni in Landen. “Mijn ouders en grootouders migreerden van Italië, Calabrië en Sardinië, naar Genk. Net als vele anderen werkten ze er in de steenkoolmijnen. Migratie is van alle tijden. Vandaag heb ik als jeugdopbouwwerker het privilege om met kinderen en jongeren met verschillende achtergronden te mogen werken.”

Van houtskooltekeningen tot liefdesbrieven

De kinderen van het jeugdopbouwwerk in Landen maakten symbolische bootjes, “die een zee van hoop doorkruisen.” Francesco licht toe: “Voor elk bootje ligt symbolisch een zwemvest, als verwijzing naar het gevaar en tegelijkertijd de hoop die migratie met zich meebrengt.” Daarnaast creëerden ook de jongeren indrukwekkende werken, zoals een houtskooltekening en een bloemenboeket met liefdesbrieven uit verschillende hoeken van de wereld. In Lanaken schilderden ze samen met jongeren uit het opvangcentrum de vlaggen van hun herkomstlanden.

De expo biedt een unieke kans om door kunst terug te kijken naar het verleden van de regio. “Voor de kinderen en jongeren is het een unieke manier om hun verhalen en perspectieven zichtbaar te maken. Om hun eigen verhaal te vertellen”, besluit Francesco uit Landen.


Benieuwd naar al dat talent? De Expo ‘Van Kool tot Kunst’ is tot en met 27 oktober te bezoeken in het Thor Park in Genk, telkens van dinsdag tot zondag.

De expo is georganiseerd onder leiding van Adelina Lucchesi (Aif+) en met begeleiding van Emine Cerkinaj. Grafisch ontwerp is verzorgd door Ruben Schonkeren. Het initiatief is een samenwerking tussen Aif+, VZW Mijn Verleden, Stad Genk, Uit De Marge vzw en The Building.

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.