Uit De Marge vzw stapt mee in Parade van Het Groot Verzet

In de aanloop naar de lokale verkiezingen aanstaande zondag luidden we samen met het middenveld op 22 september de alarmbel tegen de opkomst en normalisering van extreemrechts. Samen met ruim 1.400 anderen stapte Uit De Marge mee in de Parade van Het Groot Verzet in Brussel, een initiatief van Hart boven Hard, in samenwerking met middenveldorganisaties, vakbonden en de cultuursector.

Het Groot Verzet werd in 2023 gelanceerd als reactie op de toenemende verkilling in de samenleving en de opkomst van extreemrechts in Vlaanderen. Vandaag opnieuw is die oproep meer dan ooit nodig. “Met één verkiezing achter de rug, nog één te gaan, is dit hét moment om te tonen dat een regering met extreemrechts geen optie is voor ons”, klinkt het bij Hart Boven Hard.

Ook Uit De Marge trok met jongeren naar Brussel om van zich te laten horen. “We streven naar een warme, sociale en inclusieve samenleving. Het bestrijden van sociale ongelijkheid is een belangrijk onderdeel van ons werk”, vertelt coördinator Maret Dakaeva. Voor Uit De Marge is het dan ook cruciaal om op dergelijke manifestaties aanwezig te zijn. “We komen op voor kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Hoe kan je er niet staan, hoe kan het dat je niet zou opkomen tegen dit onmenselijk beleid? We komen op tegen alles wat een verdeel-en-heersboodschap verkondigt.”

Voor Maxence (17) en Anouar (18) uit Dendermonde was het alvast een unieke ervaring. Maxence is vrijwilliger bij de mobiele speelpleinwerking Vollen Bak van het jeugdopbouwwerk in Dendermonde. “Ik vond het leuk om samen met vrienden te gaan en omringd te zijn met mensen die ook wakker liggen van wat er gebeurt”, getuigt Maxence. Ook Anouar vond het een unieke ervaring: “Ik ben blij dat ik op deze manier mijn stem kon laten horen.” En dat was ook precies het opzet van jeugdopbouwwerker Kasper Taymans: “Het thema van de betoging is zeer relevant binnen onze werking, ik vond het belangrijk om aan de jongeren te laten zien dat er nog veel mensen wakker liggen van deze thema’s, en dat je door op straat te komen ook je stem kan laten horen. Ook als jeugdopbouwwerker vond ik het belangrijk, zeker in de aanloop naar de verkiezingen.”

Politiserend werken

Politiserend werken is één van de kerntaken van Uit De Marge, benadrukt Maret. “We staan naast de jongeren. Ze hebben een stem, het is belangrijk dat ze weten dat hun stem telt. Dat is het dna van ons werk. We zijn er om hen tools te geven zodat zij zich zelf kunnen uitspreken over de thema’s waar zij wakker van liggen. Daarom vonden we het zo belangrijk om er met onze jongeren te staan. Het was een enorm emanciperende en versterkende actie.”

Het startschot om concreet aan de slag te gaan richting de verkiezingen werd vorig jaar op het Congres van het Jeugdwelzijnswerk al gegeven waar het thema politiserend werken centraal stond. “Met Ieders Stem Telt werkten we bovendien mee aan workshops en methodieken om met jongeren in gesprek te gaan over de verkiezingen”, aldus Maret. Zo organiseerde het jeugdopbouwwerk in Landen bijvoorbeeld een lokale actie rond openbaar vervoer en vond er in Dendermonde een debat plaats, mede georganiseerd door één van de jongeren. Ook de openbare ruimte blijft een belangrijk thema. Jongeren geven aan geen plek te hebben in de openbare ruimte en te weinig inspraak te hebben bij de invulling ervan. “Tot slot staat ook betaalbaar wonen bovenaan de lijst. Wonen is een fundamentele basisbehoefte, elk kind en elke jongere moet een veilige, kwaliteitsvolle thuis hebben. Het feit dat deze thema’s al jaren dezelfde zijn en er maar weinig structureel verandert, is misschien wel het grootste signaal”, besluit coördinator Maret Dakaeva.

Foto’s (c) Uit De Marge vzw

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.