Alle kinderen en jongeren verdienen een veilige en inclusieve samenleving. Vandaag, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, vragen we aandacht voor hun stem en hun rechten.
We roepen (toekomstige) beleidsmakers op om ambitieus te zijn in de strijd tegen onder meer racisme en discriminatie, armoede, dak- en thuisloosheid, en voor toegankelijke publieke ruimte en jeugdhulpverlening. Vertrek vanuit het perspectief van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties en zet kinderrechten voorop.
Zie mij en leer me echt kennen
Jongeren worden te vaak beoordeeld op basis van vooroordelen. Zet hun talenten en persoonlijkheid centraal. Luister naar hun signalen en geef hen de ruimte om hun eigen weg te ontdekken.
Mag ik mezelf zijn?
Racisme en discriminatie hebben een enorme impact op kinderen en jongeren. Gelijke kansen zijn maar mogelijk als kinderrechten gewaarborgd zijn.
Waarom word ik 10 keer per dag gecontroleerd?
Kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties worden disproportioneel vaak aangesproken door de politie. Jongeren getuigen hoe ze dagelijks meerdere keren worden gecontroleerd, waarbij een dag met “slechts” 4 of 5 controles als een goede dag wordt beschouwd. Als zij systematisch op een negatieve manier met de politie in contact komen, versterkt dat het wantrouwen tussen beiden. Ervaringen van etnisch profileren hebben dan ook een enorme impact op kinderen en jongeren. Het herhaaldelijk ondergaan van discriminatie en racisme tekent hun zelfbeeld en zorgt ook op latere leeftijd voor trauma’s.
Een plek voor iedereen
Voor veel kinderen en jongeren is het jeugdwelzijnswerk een van de weinige plekken waar ze zichzelf kunnen zijn en kunnen ontspannen. Het is een plek waar – vanuit een sterke vertrouwensband – aan de slag gegaan wordt met signalen en noden. Zet in op jeugdwelzijnswerk en jeugdinfrastructuur: investeer in veilige, toegankelijke plekken waar jongeren kunnen samenkomen, én investeer in jeugd(welzijns)werkers die de vrijheid en het vertrouwen krijgen om deze plekken te begeleiden.
Een veilige thuis
Wonen is een basisrecht. Elk kind en elke jongere heeft recht op een veilige, kwaliteitsvolle thuis. Uit De Marge roept beleidsmakers dan ook op om niet enkel tijdelijke opvangvoorzieningen te creëren, maar vooral te focussen op structurele oplossingen zoals betaalbare huisvesting, intensieve begeleidingstrajecten, en een versterking van het preventieve jeugdwerk. Jongeren verdienen meer dan een noodoplossing, ze verdienen een duurzaam toekomstperspectief. Alleen met een ambitieus en inclusief woonbeleid kunnen we het tij keren en zorgen voor echte verandering.
Laat kinderen en jongeren niet in de kou staan
Lange wachtlijsten in de jeugdhulp en een gebrek aan middelen laten kinderen en jongeren in de kou staan. Jeugdwelzijnswerkers vangen de signalen op, maar zonder structurele investeringen blijven duurzame oplossingen uit. Zet het mentaal welzijn van kinderen en jongeren voorop.
Door kinderrechten centraal te stellen, bouwen we samen aan een samenleving waar elk kind en elke jongere zichzelf mag zijn, een volwaardige plaats krijgt en waar kinderrechten gewaarborgd zijn. Laten we daar vandaag nog werk van maken!