Met de rubriek ‘Jeugdwerker in de kijker’ zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers. Deze maand is het aan Caroline Van Kerkhoven van D’Broej.
Laagdrempelige trekkingen
“Ik ben jeugdwerker en projectmedewerker bij D’Broej en focus me momenteel op het opleiden van jeugdwerkers zodat ze laagdrempelige trekkingen kunnen organiseren, bijvoorbeeld in de Ardennen. D’Broej heeft een traditie in het organiseren van trektochten. De Brussels Boxing Academy en jeugdhuis Peterbos trekken al jaren met jongeren door de Alpen, Pyreneeën en Ardennen, maar ook van onze andere werkingen kregen we steeds meer de vraag om een dergelijke activiteit te organiseren.
Met financiële steun van het Rode Neuzenfonds, zijn we daarom gestart met vormingen om jeugdwerkers en geëngageerde vrijwilligers binnen D’Broej op te leiden binnen het ervaringsgericht leren en de praktijk van trekkingtime-outs in de natuur.”
De jeugdwerker als deelnemer
“Zo organiseerden we in november een eerste trekking in de Ardennen waarbij we met een tiental jeugdwerkers drie dagen door de bossen trokken. Tijdens deze eerste tocht gingen de jeugdwerkers mee als deelnemer. Er werd sterk ingezet op het zelf beleven van wat een dergelijke trekking met je doet en we haalden de jeugdwerkers uit hun comfortzone. Het was werkelijk ‘back to basics’. Geen voorzieningen, drie dagen zonder douche en toilet, slapen op het veld van een boer, geen winkels onderweg, zelf de kaart lezen en 20 km per dag stappen met een rugzak vol eten. Voor jeugdwerkers die dat nog nooit gedaan hebben is dat meteen een straffe ervaring. Je bent immers zelf de deelnemer en ontdekt de ervaring van een dergelijke trekking in de natuur.
In januari volgde er een tweedaagse waarin we de ervaringen uit het eerste weekend kaderden en dieper ingingen op de theorie van het ervaringsleren en de rol van de begeleider. Jeugdwerkers leerden verschillende oefeningen om te werken aan de groepsdynamiek en om reflecties te begeleiden. Tijdens een volgende vorming gingen we concreet aan de slag over hoe een trekking zelf te organiseren, we stonden stil bij het kiezen van de route, de groep, het thema veiligheid, enz.
Momenteel zijn we in de fase dat iedereen zelf een trektocht organiseert waarna we in de herfst een terugkommoment voorzien om te reflecteren, te evalueren en plannen te maken voor de toekomst.”
Uit hun comfortzone
“Voor jeugdwerkers is een dergelijke opleiding niet alleen erg leerzaam, ze kunnen voortaan heel last minute met de jongeren op weekend vertrekken. Het kan volledig zelf georganiseerd worden, waarbij ze niet meer afhankelijk zijn van jeugdwerkers van andere werkingen of externen. Ook de trekking zelf biedt een grote meerwaarde. Jeugdwerkers werken meestal met een groep, maar gedurende het weekend of tijdens het wandelen heb je meer persoonlijk contact.
We merken dan ook dat een trektocht ontzettend veel effect heeft op jongeren. Ze gaan de natuur in en laten alles even los. Er is vaak geen bereik of jongeren nemen helemaal geen gsm mee. Ze verlaten letterlijk en figuurlijk hun comfortzone en brengen een weekend in een volledig andere setting door. Zo daag je jongeren enigszins uit en schud je de verhoudingen door elkaar. Je doorbreekt gewoontes en patronen en reflecteert en evalueert samen met hen. In de natuur worden ze met zichzelf geconfronteerd, zowel met hun sterktes als zwaktes. Voor jongeren die vastgelopen zijn, op school, in hun zoektocht naar werk, in hun band met de maatschappij, enz. kan een time-out in de natuur een déclic ontketenen.”
Canvas bracht met het programma ‘Naar de Top’ de jongeren van de Brussels Boxing Academy reeds in beeld tijdens een trektocht naar de Monte Rosa, één van de hoogste bergen in de Alpen. Bekijk hier het programma.
Foto’s (c) D’Broej