Centrum West & PRE-venters winnen de Cera-prijs en jongerenprijs 2017

D’Broej – Centrum West wint Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017 & PRE-venters winnen Cera-jongerenprijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017

De PRE-venters van Samen op Straat hebben de Cera-jongerenprijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017 gewonnen! PRE-venters zijn jongeren en jongvolwassenen die zich vrijwillig inzetten tijdens evenementen in Oud-Borgerhout. Ze nemen een bemiddelende rol op tussen jongeren in de wijk en organisatoren/bezoekers van evenementen.

De jongeren richtten een groep vrijwilligers op die actief zijn tijdens publieke evenementen en andere zaken in hun buurt. Vandaag zijn de PRE-venters vaak medeorganisator en zorgen ze dat hun buurt veel meer betrokken is bij evenementen.

De jongeren krijgen met het project een zichtbare en positieve rol in de buurt. De jury vindt dat dan ook één van de sterke punten van het project. Jongeren hebben meer zelfvertrouwen en andere jongeren kijken naar hen op.

“Deze prijs is voor ons een erkenning van ons werk. Het biedt ons ook middelen om door te gaan en meer jongeren te bereiken”, klinkt het.

D’Broej – Centrum West heeft de Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk 2017 gewonnen! Centrum West is gevestigd in Molenbeek en is één van de Brusselse WMKJ ’s (Werkingen voor Maatschappelijk Kwetsbare Jeugd). Via hun project Smaakmakers leggen ze twee integratietrajecten af met jonge nieuwkomers en via het project Avatar geven ze jongeren uit de stad de mogelijkheid om in contact te komen met de natuur door een ecologisch avonturenkamp aan te bieden.

Het project Smaakmakers is veel meer dan enkel het onthaal van minderjarige nieuwkomers. Door te luisteren naar de jongeren en hen een veilige plek te bieden, kunnen de jeugdwerkers samen met de jongeren werken aan hun toekomst. Met een brug- en tewerkstellingsproject begeleiden ze de jongeren bij het verwerven van de nodige attitudes en competenties. De begeleiding gebeurt door erkende vluchtelingen.

Het project Avatar van Centrum West geeft de jongeren een ecologisch vrijetijdsaanbod gebaseerd op ervaringsleren. Op vraag van de jongeren is de plek uitgegroeid tot een ware kampplek waar ze met een minimum aan comfort en vanuit de sterke confrontatie met zichzelf, de groep en de natuur aan hun identiteit werken. Jongeren die afhaken en het moeilijk hebben met zichzelf kunnen hier een sterker zelfbeeld krijgen via een begeleide zelfconfrontatie.

“De prijs is een beloning voor ons emanciperend en empowerend werk met jongeren uit de wijk en nieuwkomers die via vrijwilligerswerk kunnen doorgroeien naar beroepskrachten. Het feit dat  een project in de natuur ver van de stadslucht geapprecieerd wordt door de jury sterkt ons om dergelijke trajecten met de jongeren te blijven doen,” luidt de reactie.

Jongeren in de samenleving

De twee projecten tonen voor de jury dat Centrum West een voorbeeld is van sterk jeugdwelzijnswerk. Beide projecten zorgen voor een versterking van de jongeren. Smaakmakers zorgt ook voor politisering van jongeren, net als het project Avatar waar het duidelijk is dat de jongeren bezig zijn met wat er in de wereld gebeurt. Er zijn bijvoorbeeld activiteiten die de jongeren zeer milieubewust maken.

De andere nominaties?
De andere genomineerden waren Wijland, de nieuwe gezinswerking van de RuimteVaart, een vereniging waar armen het woord nemen uit Leuven en het project Roots van jeugdwelzijnswerking AjKo, een theaterproject voor anderstalige jongeren van de OKAN-klassen (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers) uit Kortrijk. Een eervolle vermelding ging naar het Dreamspace-project van Free Hands vzw.

De twee winnaars van de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk krijgen elk een bedrag van 2.000 euro, een voorstellingsfilmpje en een communicatietraject op maat. Ook de twee overgebleven genomineerden krijgen, naast een bedrag van 1.000 euro, een voorstellingsfilmpje en een communicatietraject op maat.

Over de Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk
Met de Cera-prijs voor het Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge vzw aandacht voor de situatie van kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Jeugdwelzijnswerk kan een belangrijke rol spelen  bij zowel het signaleren van risico’s als bij de uitwerking van oplossingen.
Uit De Marge vzw is het netwerk voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie.

<< Terug

Wil je dit delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Deelnemen aan een vorming?

Op zoek naar nieuwe inzichten en handige tools om beter met je gasten aan de slag te gaan?
Wil je jezelf verrijken met een vorming, intervisie of een cursus?
Dan ben je vast benieuwd naar ons vormingsaanbod.