In Menen weten ze wel wat te doen met een lege muur en een spuitbus. Al enkele jaren organiseert ons jeugdopbouwwerk er verschillende graffiti-evenementen. Meestal gaat het om losse workshops, maar af en toe wordt er een groter project op poten gezet. Zo was er in de krokusvakantie een graffititweedaagse, waar kinderen en jongeren samenwerkten aan straatkunst met een duidelijke boodschap: “Love shall win!”
“Voor grotere evenementen kiezen we een thema uit waarrond we gaan werken”, vertelt jeugdopbouwwerker Jonathan. “Onder de slogan ‘Just be yourself’ wilden we vorig jaar mentaal welzijn bespreekbaar maken. Dit jaar staat onze kunst in het teken van vrede, tegen iedere oorlog.”
Vijftig jongeren onderschreven die boodschap. Letterlijk! Maar hoe bepaal je welke boodschap zo’n grote groep samen kan uitdragen? “Het is mijn taak als jeugdopbouwwerker om te luisteren naar wat kinderen en jongeren bezighoudt. De signalen die ik zo opvang, bepalen het thema van de tweedaagse”, legt Jonathan uit. Aan het begin van de tweedaagse werd het onderwerp voorgesteld, waarna de deelnemers zelf bepaalden welke boodschap ze samen zouden uitdragen.
Zich kunnen uiten en elkaar ontmoeten
Kinderen en jongeren worstelen soms met vragen of groeien op in een moeilijke context, hebben nood aan een uitlaatklep, … Ze moeten hun zorgen van zich af kunnen spuiten en alles even kunnen vergeten. “De creatieve workshops zijn een manier om iedereen te bereiken. Het is een betekenisvolle vrijetijdsbesteding waarop kinderen en jongeren zich kunnen uiten én met elkaar in contact kunnen komen”, zegt Jonathan. Bovendien zijn de evenementen helemaal gratis.
Zo vonden verschillende jongeren deze krokusvakantie hun weg naar de graffitiplek: creatieve jongeren die al echte graffitiartiesten zijn, maar ook jongeren die willen bijleren of die elkaar willen leren kennen. Er is dan ook voor iedereen een plek: naast de projectmuur waarop de slogan vorm krijgt, is er ook een muur voor ‘vrijspuiten’. Daarop kunnen jongeren zich uitleven en dingen uitproberen.
Naast de graffiti, is de tweedaagse ook een leuke ontmoetingsplaats. “Ik ken veel jongeren uit verschillende groepjes: de voetballers, de skaters, de chillers, enzovoort. Een aantal van hen kwam de workshop bezoeken en ging in gesprek met de jongeren die aan het werk waren. Ook op andere evenementen hoorde ik fijne reacties. Tijdens het voetballen kwamen jongeren me vertellen dat ze onze boodschap echt de max vonden.”
Straatkunst kleurt de stad
Ook de stad is enthousiast. Bewoners bewonderen de straatkunst, jeugdwerkers zijn onder de indruk en de stadswacht kwam uitgelaten meedoen. De stad Menen heeft de kunst bovendien mee mogelijk gemaakt. Jonathan vertelt: “Omdat er over een jaar stadswerken zullen plaatsvinden, lag de site er de afgelopen tijd verlaten bij. Daarin zagen wij een kans voor onze graffitiprojecten. De stad gaf ons de toestemming om op deze locatie te werken. Zo konden we er al verschillende workshops organiseren.”
Of de jongeren het niet jammer vinden dat hun kunst weer zal verdwijnen? “Nee hoor! Dat is net een van de dingen die je leert bij graffiti: je creatie kan ook weer verdwijnen, anderen kunnen er iets over spuiten en er iets aan toevoegen of op reageren. Graffiti is iets nieuws creëren met respect voor wat er al was en voor wat er komt.” Die attitude leren jongeren, naast praktische vaardigheden, tijdens de workshops van een echte professional.
Het resultaat is steengoed, de boodschap glashelder!