Met de rubriek ‘Jeugdwerker in de kijker’ zetten we elke maand iemand in de schijnwerpers. Deze maand is het aan Marco Van Looy van Betonne Jeugd.
Betonne Jeugd
“Ik studeerde Orthopedagogiek en ben eind januari afgestudeerd. Sinds februari ben ik aan de slag bij Betonne Jeugd, maar ik deed er deze zomer al twee maanden vakantiewerk. Ik richt me vooral op het project met dakloze jongeren dat we dit jaar zijn gestart.”
Dakloze jongeren
“Het project is ontstaan omdat er steeds meer dakloze jongeren bij ons over de vloer kwamen. Dat zijn voornamelijk jongeren tussen 18 en 30 jaar die onder de radar leven en nergens een plek vinden. Ze hangen rond op straat en overnachten in de daklozenopvang of elders. We willen hen in de eerste plaats een plek geven in de werking en hen opvangen. We gaan daarbij outreachend aan de slag en zoeken bijvoorbeeld samen met hen naar nachtopvang en verwijzen in sommige gevallen ook door naar andere instanties.”
“Ik wil daarbij vooral een steun zijn voor deze jongeren en hen ondersteunen. Zo bezoek ik bijvoorbeeld wekelijks iemand in de psychiatrie van het Stuivenbergziekenhuis. Daarnaast komen onze jongeren van bijvoorbeeld 18 jaar in de nachtopvang terecht bij een veel zwaardere doelgroep. Ze komen later gebroken uit de opvang. We vangen deze jongeren op, betrekken hen in onze werking en volgen hen op. Zo is er twee keer per week een contactmoment en is er ook een open instuifmoment waar ze hun verhaal kunnen doen.”
Denktank
“De jongeren die we met dit project opvangen zijn jongeren die niet gehoord worden. In de aanloop naar de lokale verkiezingen in oktober hebben we daarom een denktank opgericht waar we met verschillende organisaties samenkomen en de problematiek bespreken, structurele oplossingen zoeken en de stem van jongeren laten horen.”
“We doen daarnaast ook aan themadenken rond onder meer dakloosheid en dat vanuit de jongeren zelf. We hebben het over de verschillende aspecten waarmee dakloze jongeren te maken krijgen. Hoe voelen ze zich en welke invloed heeft het op hen? Kunnen ze terugvallen op een netwerk of krijgen ze steun van familie of het OCMW? Vaak zien we echter dat de OCMW-waarborgen te laat komen of worden de jongeren geconfronteerd met huisjesmelkers of huisbazen die hen afwijzen.”
Jongeren helpen jongeren
“Naast de ondersteuning willen we er in onze werking echt voor zorgen dat de jongeren zichzelf kunnen zijn en eventjes aan alles kunnen ontsnappen. We willen hun netwerk versterken en ervoor zorgen dat ze ook contact maken met andere jongeren. Zo gaan we binnenkort bijvoorbeeld met z’n allen op weekend. We zullen met ongeveer 15 tot 20 jongeren zijn.”
“We vinden het dan ook belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in onze werking en we voor de kinderen en jongeren een thuis vormen. Tegelijkertijd geven we de jongeren een stem en kaarten we de problematiek van dakloosheid aan.”
Foto’s (c) Betonne Jeugd